sábado, 25 de abril de 2015

Sabies que els romans van ser els primers a utilitzar les calçades?



Com va sorgir la idea?


        Fins als anys 427 a. C., els romans utilitzaven camins de pas per anar des de Roma a les ciutats que l'envoltaven. El primer símptoma revelador de la ineficàcia del sistema defensiu de Roma era hagut de principalment a la lentitud de les tropes pels camins de l'època. La necessitat d'una millor defensa, juntament amb un desig d'expansió i hegemonia sobre Itàlia van conduir a una República Romana encara fràgil i amenaçada des de l'exterior per promoure una xarxa que s'adaptés a les seves necessitats de sòlides vies empedrades.

Per tant, el principal objectiu de les calçades era militar.



Les calçades es realitzaven mitjançant una capa de rodadura de pedra.




Què va suposar aquest avanç?


Aquests eixos van permetre una més ràpida i fàcil circulació de les mercaderies i dels comerciants, així com la transferència ràpida de tropes.


La xarxa viària va ser utilitzada per l'exèrcit en la conquesta de territoris i gràcies a ella es podien mobilitzar grans efectius amb una rapidesa mai vista fins llavors. En l'aspecte econòmic va exercir un paper fonamental, ja que el transport de mercaderies es va agilitar notablement. 

Les calçades també van tenir gran influència en la difusió de la nova cultura i a difondre per tot l'Imperi la romanització.

Unien les ciutats de tots els punts d'Itàlia i després de l'Imperi amb els centres de decisió polítics o econòmics. D'aquesta forma els viatges eren fàcils i ràpids per la època.

                                                                    Xarxa viària en la seua totalitat a l'imperi Romà.


A continuació podeu observar un vídeo sobre les vies romanes a la península ibèrica durant el procés de romanització.




Creus que aquesta idea és continuada al nostre temps?



Com hem avançat nosaltres en aquest aspecte?

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

Blogroll