sábado, 25 de abril de 2015

Quines eren les formes d'entreteniment i diversió a l'imperi Romà?


El circ

El circ era un recinte allargat amb graderies per als espectadors, i amb un pista (sorra) dividida per un mur central . El circ més antic i imponent de Roma era el Circ Màxim, que comptava amb un aforament de més de 385.000 espectadors.
Algun dels jocs que es realitzaven dins eren:

Carreres de carros: els carros eren tirats per dos, tres o quatre cavalls. Cada carrera consistia a donar set voltes a la pista.
Aquests espectacles de carros embogien a la multitud, que es dividia en apassionades faccions, cadascuna d'elles identificada per un color: els verds, els blaus, els vermells i els blancs. Sota aquests colors bategaven diferents tendències polítiques i socials.
Els jocs del circ servien a més per realitzar apostes de grans summes de diners, que enriquien a uns i arruïnaven a uns altres.


Altres activitats també podien ser exhibicions a cavall o carreres pedestres.



L'anfiteatre


L'amfiteatre és una construcció ovalada que recorda dos teatres units. L'amfiteatre Flavio, o Coliseu, l'edifici més emblemàtic de Roma, va ser inaugurat l'any 80 d. C., i tenia una capacitat per 50.000 espectadors.

En l'amfiteatre s'oferien tres tipus d'espectacles: combats de gladiadors, lluites de feres salvatges i combats navals.

Els combats de gladiadors es van convertir en l'espectacle preferit dels romans, un home podia convertir-se en gladiador de tres maneres: per ser condemnat a mort o a treballs forçats, per ser un esclau castigat pel seu amo, o per ser un ciutadà lliure que renuncia a tots els seus drets de ciutadà (fonamentalment per motius econòmics). Hi havia diversos tipus de gladiadores, segons la seva indumentària i les armes que portaven
Quan un dels lluitadors queia al sòl vençut demanava clemència a la multitud, que decidia perdonar-ho o feia que el vencedor ho degollés.



Els espectacles d'animals salvatges consistien en l'exhibició d'animals exòtics, lluites entre feres i lluites entre homes i bèsties. Els animals eren enviats a Roma pels governadors de les províncies més llunyanes de l'imperi. Alguns d'ells van ser els óssos o els lleons.




Els combats navals  eren simulacres en els quals intervenien navilis de grandària natural, i els combatents solien ser gladiadores i criminals condemnats. El cost d'aquests espectacles resultava tan elevat, que es van deixar de celebrar al segle I d. C.




El teatre

Al teatre, les tragèdies i comèdies eren apreciades sobretot entre les classes cultes, però el poble pla preferia altres variants, com la manyaga o la pantomima. 
Els actors (esclaus i libertos) s'agrupaven en companyies, que interpretava els primers papers i també feia les vegades d'agent. 
Les funcions teatrals es realitzaven en el marc de festivals que tenien relació amb festes religioses. L'algaravia que es formava durant aquestes representacions havia de ser impressionant: el públic aclamava als còmics, o pataleaba si no li satisfeia l'espectacle, es portava el seu propi menjar o l'adquiria en el recinte, i eren freqüents les baralles. Va arribar un moment en què la gent acudia al teatre a tot menys a guardar silenci.
Una vegada més el romà donava mostres dels seus gustos: jolgorio, obscenitats, escenografia aparatosa i sang.

Teatre de Mèrida (Espanya)


Les termes romanes

Les termes romanes són recintes públics destinats a banys típics de la civilització romana.
Eren banys públics amb estades reservades per a activitats gimnàstiques i lúdiques. També eren considerades llocs de reunió i a ells acudia la gent que no podia permetre's tenir un a la seva casa, com els plebeus o els esclaus.
L'ús de les termes es va generalitzar al món romà a partir del segle I a. C., quan es va descobrir un sistema que permetia escalfar i distribuir l'aire calent.
Els banys romans obrien al migdia i tancaven en posar-se el Sol. En els llocs destinats al bany hi havia departaments separats per a homes i dones; si no hi havia espais separats, l'establiment obria unes hores al dia per a dones i unes altres per a homes, i solament una vegada a l'any les termes eren obertes al poble.

Terme romà a Caldes de Montbui (Catalunya, Espanya).




Creus que algunes d'aquestes formes d'entreteniment es continuen realitzant actualment?











Com hem avançat nosaltres en aquest tipus d'activitats?




0 comentarios:

Publicar un comentario

 

Blogroll