sábado, 25 de abril de 2015

Què són els aqüeductes?


Què són els aqüeductes?

        L'aqüeducte és un sistema que permet transportar aigua en forma de flux continu des d'un lloc en el qual està accessible en la naturalesa fins a un punt de consum distant i així poder consumir-la.




Per què van sorgir els aqüeductes?

        Un nucli urbà important precisava abans de res una aportació d'aigua constant que permetés el proveïment de milers de persones concentrades en un mateix lloc que podia trobar-se en ocasions a diversos quilòmetres de distància de les fonts naturals d'aigua. Per aconseguir aquest flux continu d'aigua es van construir els aqüeductes.





Com es van construir?

        Per a la construcció d'un aqüeducte, es buscava en primer lloc la font de l'aigua, canalitzant un llit natural mitjançant la construcció d'un canal, i deixant que el pendent del terreny portés l'aigua a través d'aquest canal fins a un llac artificial . Això garantia l'aportació constant d'aigua durant tot l'any.

        A partir d'aquest punt, l'aigua podia ser transportada per canals, ja foren de pedra, de canonada de ceràmica o de plom (aquest últim era perjudicial per a la salut).

        D'aquesta forma, l'aigua procedent del llac artificial era transportada per un canal subterrani (normalment eren subterranis) fins al nucli urbà, gairebé sempre aprofitant el pendent del terreny.

Normalment els aqüeductes eren subterranis.


Creus que hem utilitzat aquesta idea en l'actualitat?


Transvasament Tajo-Segura




Com hem millorat en l'actualitat aquest aspecte?

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

Blogroll